Friday, 12 July 2013

12 July 2013

Living Room Cemara , Friday , 08:09 malam .
 
 
Assalammualaikum dan salam ya ramadhan . wiit wiit ~~~
 
 
Dua belas hari ini , banyak benor yang berlaku dan aku sangat sibuk dan malas . Ya , aku sibuk dan malas nak update blog , well who cares kan ? Hari ini , waktu tengahari aku sudah diserang satu fobia sampai aku boleh tertidor di surau . ish ish , naseb bek , rehat lama.
 
Sebelum tu , aku nak buat pengumuman , kepada sesiapa yang ingin berpindah rumah dan ingin berpindah ke Equine Park , Seri Kembangan , baik anda batalkan sahaja hasrat tu yer . Sebabnyer , kat sini tak ada masjid , uolls , betapa susahnya aku nak tahu waktu solat dah masuk ke belum dan waktu berbuka !!! Sampaikan aku kena call mama dan abah di Kedah , diorang dah berbuka or belum . Kalau dah buka , makna kata , kat sini dah lama berbuka , macam tadi . Sangat menyedihkan , sini surau ada tapi tak berfungsi , kadang kala tu dengar azan , lepas tak dengar dah.

 
* * * * *
 
Pada hari Khamis iaitu semalam , adalah hari yang paling memenatkan sebab ini semua gara-gara orang tu yang suka menyandar kat aku yang kecil ni . Eii , rasa macam nak menjerit jer , rasa macam nak cakap , '' sir , will you stand properly , i'm not your wall ! tapi apakah daya , dengan aku sakit tekak dan selesema dan batuk , tak berdaya untuk kuluahkan tapi aku hanya bersabar , bilalah nak sampai Serdang ? dalam hati .
 
then suddenly , ada budak-budak Univ ni berdiri kat belakang aku , diorang perasan macam akukena himpit teruk , so masa tren tu berhenti , terus dua orang budak ni bergerak dan letak dua beg di belakang dan kanan aku . Dan salah seorangnya berdiri belakang aku dan dihadang oleh beg di lantai . Dan aku kureng selesa sebab banyaknya lelaki dan hanya ada seorang makcik India depan aku , dan yang lain lelaki , masa tu aku dah fikir , aku salah naik koc ke ?  So cegitulah  , baik budak ni , terharu pulak aku . Masa tulah aku dapat bernafas dengan baik .
 
Dan , masa tu dah nak sampai Serdang , orang dah semakin berkurang , kawan dia suruh injak sikit sebab kawan dia kat belakang tu pun kena himpit . Budak belakang aku ni cakap ,'' Tak boleh , nanti aku pijak kaki akak ni .''
 
Well , akak ? he called me akak , wah , terima kasih adik . Alhamdulillah , ada jugak yang mengakui aku sebagai kakak , selalunya orang panggil aku adik dek kerana saiz aku yang kecil tapi bukan kerdil . harap faham . then sampai Serdang , aku hanya mampu tersenyum tanda trimas kepada mereka sebab aku tak boleh bercakap . Bubye ~~~
 
 
* * *  * * *
 
Kisah kedua KTM jugak , aku tak ingat bila but , this is quite funny lah . On the way , balik Serdang , tren ni berhenti di Mid Valley dan aku berada dalam koc perempuan , so pada suatu saat , ada seorang guy ni boleh pulak sesat masuk ke sini . Dahlah duk berdiri depan aku ,oprang kat situ dan pandang-pandang , amenderlah budak laki ni masuk dalam koc perempuan , tak dapat beza ke haper ?
 
so , pintu masih terbuka , adalah auntie cina ni  berani bersuara ,'' Ini koc perempuan , dek .'' Semua dah macam , Yes ,  bagus-bagus , shuuu shuu ke koc lain . Dan dia  bersuara balik .
 
'' Saya perempuanlah auntie .''
 
Mahu tak tergamam kami semua , muka dah encem ngupernya perempuan . hurm . Baru sedar gamaknya , bila naik tren , diri gender apa . haish . Jika kamu masih mengekal keperempuanan kan lawa , kulit tu licin dan cerah . hurm hurm .... ish ish ish . duniya duniya  .
 
* * * * *
 
Semalam aku solat terawih di UPM , bukan semalam jer , tapi semalam dan semalam pun sama . Dan , semalam aku terlupa bawa cermin mata , memang parahlah kalau tak bawa cermin mata . Aku memang harus ke toilet . Aku ni bukan main laju lagi ke toilet , bila sampai dekat , OMG , toilet lelaki , kebetulan ada sorang pakcik kuar dari situ , kunun jer dengan pantas aku membelok ke koridor menuju ke musollah wanita . walhal , malunya !!!! untung pakcik tu sorang . kang , nayaaaa nayaaa ~~
 
Sampai kesudah , aku tak jumpa pun toilet wanita . hukhukhuk ~~~

Juga , masa tengah solat ni , boleh pulak budak-budak kecik ni main aci nyorok dan ragbi depan ornag sembahyang pulak tu dan depan aku pulak , dah barisan terakhir , what do you expect ? macam-macam boleh berlaku , siap boleh guna telekung aku yang besar tu untuk menyorok ???
tak faham aku.

mak-mak dan nasihat pada diriku juga , jagalah anak-anak anda dengan baik . kerana anak-anak yang mencerminkan sifat dan sikap ibu bapa dalam mendidik anak . TQ .
 
* * * * * *
 
Hari ini , aku pergi ofis dengan rasa yang sangat mengantuk , boleh pula terlelap dalam tren . ish ish ish . Memang tak dapat focus pun masa buat kerja , untung kerja tak berat sangat . Entah berapa banyak error aku dah buat . bahaya benor .
 
So , masa waktu tengahri tadi , diroang duk sembang-sembang bedan yang sama selama ni aku dengar .
 
'' Din lalu kat sini nak ngorat ko lah Kak Bai oi ''
 
Kak Bai balas , '' amendernyer , ni haa ada anak dara kat sini , apa pulak nak pandang-pandang aku .''
 
Aku dan Kak Tina gelak-gelak jer , dan aku sama sekali tak dapat detect maksud sebenar . So , pada suatu saat ni , Kak Tina , Kak Bai dan Bang Zul duk buat lawak sebut nama abang Din . Amek kaw jah , Abang Din muncul dengan serta merta . Kami semua terdiam sebab bang Din jenis baran dan perangainya agak pelik .
 
Lpeas dia borak gurau dengan bang Zul . Kak Tina bisik kat aku ,
''bang Din tak kahwin lagi taw . Hati-hati .''
 
Mahu tak terkedu , terpaku dan tergamam dan macam ak pengsan time tu . Bukan apa , seyesly mulanya aku tegur dan senyum kat dia . but , satu malam tu aku mimpi dia sedang tenung aku weyh . esok esok tu terus aku jadi sombong .
 
Dan , masa tulah , Kak Bai dan bang Zul kata , '' Siap ko Yah( akulah Yah ) , mahu dia perhati ko .''
 
Lagilah aku gerun dan rasa macam nak menyorok bawah meja . Aku buat kerja pun , tunduk jer , sebab dia selalu lalu lintas kat meja kami .Patutlah , abang Zul dan Kak Bai asyik duk kata , benda yang sama sebab sebelum ni tak pernah pun macam ni .
 
Lepas tu , aku kena pindah meja ke meja sebelah mengadap pintu . Then dia berdiri wey bila Nampak aku duduk di tempat dimana dia boleh perhati . AKu perasan , dia nak tengok saper jer selain aku sahaja dan dinding . Masa tu , aku berharap sangat waktu lunch cepat , aku nak lari ke surau .
 
Pastu kawan Mesir yang aku cerita dulu kala call aku . Budak ni memang selalu muncul pada waktu yang tepat dikala aku ketakutan kesedihan mesti dia muncul melalui panggilan dan mesej . Macam tahu-tahu jer . Lega dia bagi kata nasihat dan semangat . kureng ketakutan dan fobia aku .
 
Sampai pukul lima , aku jadi pendiam dan tak dongak dan budak Mesir ni bagi nasihat kat aku yang membuatkan aku rasa macam ia mungkin menjadi salah satu factor yang membuatkan aku berubah .
 
'' Zeera ni peramah sangat , mesti dia suka zeera senyum dan tegur dia . See , dia tak kahwin lagi . bahayalah zeera , lepas ni , nak senyum tengok orang , nak tegur pun tengok orang . Tak pe zeera Allah ada , saya pun ada .''
 
Time tu kan , aku rasa macam nak nanges jer , nak jumpa mama dan abah dan abang . Macam nak berhenti dan tukar tempat practical lain . Takutnya , aku tak suka ditenung dan diperhati . Aku siap pakai sweater abang sampai rumah , entah apa yang ditenung entah .
 
Sekali pandang rezeki , yang lain tu dosa tahu !
 
Tuhan Sedang Menguji Kita .
Rindu mama abah adik schascha oyen dan piano.
sorry takda pictorial , line slow .
 
 


6 comments:

Teena Tna said...

Kalau naik koc yg penuh tu memang berhimpit lah. Tadi pun Teena nek bus awam, tp alhamdulillah kosong jer.
Lama tak dengar citer Zeera.

Nazeera Yahya said...

biasalah ...org tgh busy dan malas update ... tak dpat dibendung lagi .. hukhukhuk ~~

:3

the malay male said...

taman equin xde masjid??
sesuatu perlu dilakukan.

Nadzirah Yahya said...

malay male : ya... sebelum ni ada tabligh datang azan , boleh pulak org asing nni kata suruh stop sebab melayu minority di equine ...

so pathetic...

kyo_9 said...

hmm..
tak pakai app yg ada azan ke?
tak pun simpanlah jadual berbuka di tempat anda.. huhu

bab kena tenung tu..
err, lagi cepat anda face2face ngan orang tu ntk terangkan anda x suka ditenung lama, lagi baik kot..
try ajak kakak2 or abg2 kat situ minta teman.. :p

Nadzirah Yahya said...

kyo : hanfon gue ini , biasa2 aja , ngak bias donlodnya ..huhuhu..

itulah , maslah org kat situ yg keja lama dgn dia pun tak berani betegur or begurau apatah lagi ...takpa tunggu minggu depan ..

kalau dia teruskan , mmg kena kuar gangster lah ..