Wednesday, 2 October 2013

2 Oktober 2013

8:43 malam , Cemara , Rabu .
 
 
Assalammualaikum dan salam isyak !
 
Sihatkah ampa semua dengan keluarga , kawan , haiwan peliharaan ? miahahaa ~~~ Kami doakan ampa semua sihat , by the way , hidup ampa semua macam mana ? tenang ? berjalan lancar ? masalah banyak eh ? oh , happening sangat ka ?
 
Ampa , apa rasa kehilangan orang yang baik dengan kita ? apa rasa kalau orang tu mengkhianati kita ? apa rasa ampa nak maafkan dia ? diamkan diri ? serang dia ? smack down dia ? buka aib dia ?
Apa rasa kena buli ? Apa rasa kena buli ? Apa rasa kena pinggir ?
 
Sejak geng aku masa sems satu pinggirkan aku , aku dah kurang percaya kat orang . Aku cuba berkawan saja dengan sesiapa tapi lama kelamaan orang tu mula memijak kepala aku . sebab dari sekolah rendah lagi , aku ni dulu mangsa buli , kena buli dengan budak yang lebih besar dari aku . aku tak boleh lebih apa-apa daripada depa , kalau tidak , siaplah , laci meja aku penuh sampah , buku homework aku dipadam jawapan , aku hilang kawan dalam sehari , dan dipekecilkan dalam kelas .
 
Zaman sekolah dulu tak menarik pun bagi aku . Time balik sekolah ,  aku rasa seronok ja tengok orang lain balik sekolah dengan kawan-kawan sambil berpegang tangan , kongsi satu payung , lari-lari kejar dan gelak ketawa . tapi aku ? aku balik sorang-sorang dan selalu sapa kucing kat setiap tempat aku lalu .
 
Dan bila adik aku masuk sekolah , adik aku pula jadi mangsa buli , betapa setiap hari , kalau aku dengar ada ''budak Cina'' kena buli , mesti aku lari cepat-cepat , aku taw budak Cina tu adik aku . dalam tandas lelaki , kat hujung padang , belakang blok kelas , di pagar sekolah ,  aku redah ja nak selamatkan adik aku , tapi bagusnya adik aku , dia tak nanges tapi dia senyum ja  .
 
aku ingat kata-kata adik aku time aku sikat rambut adik yang dah serabai sebab budak buli main kepala dia , '' akak ada , adik okay ja .'' aku yang menangis sebab , lagi berapa tahun aku akan keluar dari sekolah tu . risaunya aku kalau jadi apa-apa kat dia .  cikgu time tu pun tak membantu , aku benci cikgu masa sekolah rendah , depa biar jaaa . aku takkan maaf depa tu .
 
 
 
sejak tu , aku ada geng balik rumah . aku balik dengan adik aku . kadang-kadang jalan kaki , kadang tu nek beskel , lumba beskel balik rumah . kalau jalan kaki , kami dua akan lalu jalan tepi sawah , bestnya time tu . aku dan adik saja , kat sekolah aku selalu rehat dengan adik aku ,  pi sekolah and balik rumah kami berpegang tangan balik rumah sambil nyanyi lagu Bangau oh Bangau . oh aku ingat lagi .
 
Aku dan adik selalu jugak bergaduh tapi okay jugak , tak tahulah kenapa aku teringat zaman sekolah rendah pula . sebab sekolah rendah aku lalui macam benda dan kalau boleh aku nak putar masa nak jadi ohsem dna berani tapi tak boleh .
 
Sekarang ni semua orang dah besar , album gambar ja bantu kami ingat semua cerita dulu . macam manalah aku dan adik survive mas dulu , baby sitter kami dua dulu pun teruk , aku ingat lagi ,adik aku ditolak ke dalam bilik air dan kepalanya terhantuk .
 
orang yang tak kenal jumpa aku mesti depa kata zaman kecik-kecik aku happening walhal tidak pun . jernih di muka tu , entah berapa kali mereka menangis . entah apa yang dia lalui . ya , aku cemburu dengar kisah kawan aku yang banyak kisah happening masa zaman ribena tapi aku tak .
 
aku tak ramai kawan , ada jiran kata , aku ni terlampau baik dengan orang , orang terus buat aniaya . orang yang berkawan dengan aku tak ikhlas , sampai sekarang aku memang tak pandai berkawan dengan orang , tapi Alhamdulillah , sejak masuk sekolah menengah , kami dua dah okay , ada connection . Aku jumpa kawan yang hebat dan sangat memahami aku .
 
sejak tu aku mula belajar senyum kat orang , tapi orang pula suka salah tafsir senyum aku tu . hurm , duniya duniya . hidup aku ni memang akan selalu suram sahaja , aku tahu .
 
 

Oh ya , ampa penah nengok cerita Hachiko ? Haaa , cerlah youtube kiah Hachiko , sedih wey , friendship and loyalty susah nak dijumpa pada satu masa yang sama . satu sejarah dan memori di Shibuya Jepun . jaa dee !
 


12 comments:

the malay male said...

biar kawan sikit, asalkan berkualiti

kopi pasta said...

fuuu, tetiba aku rindu member2 kamcing time sekolah asrama dulu. geng kepala otak gila2~

Teena Tna said...

Saya dulu kat sekolah tak rapat sangat ngan adik beradik sebab jarak agak jauh. Sekolah menengah pulak tak sama.

Tp baru2 baru ni ada member(lelaki) marah@perli saya. Maybe time tu salah saya kut. Tapi takde la masalah sangat pun, time tu rasa nak nangis tp cover macho. Sekali kita buat salah org akan ingat sampai bila2 hingga kan kebaikan2 yg dilakukan sebelum ini dilupakan :(

kyo_9 said...

amboi..
sedih betul ayat..
cool la sis..
ingat kisah Nabi~
moga diberi kekuatan kerana AlQuran sentiasa berpesan, ".. beruntunglah bagi orang yang bersabar"

sebelum ni asyik citer pasal abang jer, kali ni muncul pula citer pasal adik.. bagus lah, hubungan adik-beradik erat sungguh ;)

iKhRam said...

Saya dulu pun mangsa buli..
Namun sampai satu tempoh.. sy perbaiki diri dan mula berkawan dgn ramai orang.. ini membantu mningkatkan keyakinan diri..

Apapun.. kita perlu kuat dan sentiasa positif. Belajar berdikari dan tidak perlu terlalu bergantung dengan orang lain.

iKhRam said...

Saya dulu pun mangsa buli..
Namun sampai satu tempoh.. sy perbaiki diri dan mula berkawan dgn ramai orang.. ini membantu mningkatkan keyakinan diri..

Apapun.. kita perlu kuat dan sentiasa positif. Belajar berdikari dan tidak perlu terlalu bergantung dengan orang lain.

Teena Tna said...

Nazeera, where are you???

Nazerah Yahya said...

malay male :
betul pak incik .. sangat menyokong .... kawan sikit tapi sangat berkualiti ... :3

Nazerah Yahya said...

kopi pasta :
mahahahaa .... rindu geng sekolah mai dah dia ... :3

Nazerah Yahya said...

teena tna :
OMA !
gaduh ngan lelaki sangat menakutkan . huhuhuhu....

yeah , here i am habibi . :3

Nazerah Yahya said...

kyo :
MAHAHAHA ... over sangat ka ayat penuh kesedihan tu ??

huhuhuu.. sorry sorry . biasalah pompuan emosi ni ikut dan ja .. hehe

Nazerah Yahya said...

ikhram :
betul tu cikgu!!!! kuatakan semngat ....

usah reput semangat !! huhu.. :3